Bir Yığın Kelebek: Simon Periton
Galerist, kurulduğu 2001 yılında ilk sergisini İngiliz sanatçı Simon Periton ile gerçekleştirmişti. Periton’un zaman içinde geliştirdiği tekniğiyle hazırladığı son dönem işlerini 10 Mayıs – 14 Haziran tarihleri arasında, Citibank Sponsorluğunda, Galerist’te izleyebilirsiniz.
Simon Periton (1964, Kent, İngiltere) son on yılda, daha çok, kesip karmaşık şekiller verdiği kâğıttan eserleriyle tanındı. Bunlar bazen “işlemeli bardakaltlığı” şeklini de çağrıştırıyor. İlham ve hayal gücünü punk, sanat tarihi, manzaralar, bitkiler, hayvanlar, doğaüstü güçler, politika ve din gibi farklı kaynaklardan alıyor. Ele aldığı konuların üstünlüğü, işinin zarafeti ve dekoratif kalitesiyle omuz omuza duruyor.
Galerist’teki ikinci sergisinde Periton, geliştirdiği tekniğiyle hazırladığı eserleriyle temsil ediliyor. Bu eserlerde, daha önceki kâğıt işlerindeki heykeli andıran biçimleri alarak, camın üzerine şablonla tekrar işliyor. Cam üzerine sprey boyayla yapılan bu eserlerde çok sayıda katman kullanılıyor ve bir görüntünün diğerinin içinde dönüşüm geçirdiği, Periton’a özel görsel dağarcığın hipnotize edici bir kolajını oluşturuyor.
Yeni resimleri, gölgelerden dışarı fırlamış, manzaralarla iç mekânlar arasında bir yerdeki boşlukta sıkışmış, garip, dönüşüm geçirmiş yaratıkları gözler önüne seriyor. Garip bitki figürleri (kısmen moda, kısmen çiçek aranjmanı) perdelerin arkasından çevreyi gözetliyor; bir atlıkarıncanın üzerinde sıkışmış atlı çevik kuvvet polislerinin, yollarına devam edebilmek için fazlaca büyümüş organik bir tuzakla mücadele etmesi gerekiyor. Sergi, ünlülerin, sahte marka meraklılarının ve kraliyet ailesinin arabuluculuk yaptığı bir toplum ortaya koyuyor: Çoban köpekleri tarafından, belediye çöplüğünde yetiştirilmiş bir grup hemofili hastası.
Daha önceki –Charger, Smokescreen, Beelzebub, Garden of Earthly Delights, Doilies, Anarchy, Flags, Hole, Domestic Violence ve Scalpels– isimli “kağıt işlerinde” yer alan karanlık fakat şakacı görsel katmanlar, yeni bulunmuş –Yahudi göçmenleri temizleyen İsrail askerleri, İspanyol Flamenko dansçısı, 70’lerden kraliyet portreleri ve eski çiçek aranjmanlarından bir seçki– gibi görsellerle birleşiyor. Periton hala aynı temalara –düzen ve anarşi, hapsedilmek ve kaçmak, dekorasyon ve düzensizlik, aşk ve ölüm– ilgi duysa da sonuç, görselliğin gitgide karmaşıklaşması oluyor.
St Martin Sanat Okulundan 1990’da mezun olan Simon Periton, yaşamını ve çalışma hayatını Londra’da sürdürüyor. Philip Treacy koleksiyonlarıyla işbirliği yaparak hazırladığı şapka tasarımları da var. Bunlara ek olarak, Firstsite, Channel Four ve Victoria & Albert Müzesi ile kamu alanları için heykel projeleri üzerinde çalışıyor.